Ден на Microsoft в БСУ

На 7-ми април трябваше да се състои "ден на Microsoft" в БСУ. Очаквах малко повече от това, което чух и видях... Цялото шоу продължи по-малко от два часа. Представиха доста елементарно и маркетингово новите си продукти Windows 2008 Server, Visual Studio 2008 и SQL Server 2008, както и нещото наречено LIVE@edu. Единственото, което ми хареса е отговора на риторичния въпрос на лектора „каква е разликата между IIS 6 и IIS 7? -7 е следващата версия на 6“.
Останах учуден, когато чух за уникалните e-mail акаунти, направени съдружно с IT специалистите на университета. Университета не бил отделил нито стотинка за хардуер, защото хардуера е на Microsoft и всеки има на разположение 5 гигабайта ... За тази цел е било необходимо просто университета да сподели част от базата си данни. Не съм се замислил да използвам пощата, но възникна друг въпрос откъде накъде Microsoft ще знае по всяко време колко студенти учат в БСУ и ще има друга може би лична информация за тях? А това ще се случи във всеки университет, който е партньор на „микрософтуера“...
Windows Live@edu e е програма, насочена към всички академични среди по целия свят,а от Microsoft се гордеят с това, че са приложили големият си опит от hotmail. Целта е да се осигури комуникационна инфраструктура между студентите, преподавателите и служителите в университетите. Основата на програмата е Windows Live Mail, с всички ексти предлагани от други пощи и с важното преимущество, че студенти и преподаватели могат да ползват акаунта си и след напускане на университета и ще получават съобщения за събирания на випуски например. Дали не е поредния опит да се обвържат потребителите с услугите на "миксрософтуера"?:). Предвидили са и други услуги, които са в още по дълбок бета стадий и затова все още не всеки има достъп до тях като например споделяне на файлове и онлайн офис.
Забравих да напиша, че момичето, презентиращо Windows Live@edu, не знаеше къде може да види MAC адреса на безжичната си мрежова карта на лаптопа за да ползва мрежата на университета (причината - не била IT специалист, а философ или психолог не помня точно:))

Няма коментари: