Linux e лидер в top500 на суперкомпютрите

Излезе новата класация на top500 за суперкомпютри. По принцип я разглеждам от люботпитсво. Този път обаче докато разглеждах класацията погледнах по-вниманателно статистиката за използваните операционни системи. Направи ми впечатление, че там Linux все повече измества Unix OS. До скоро Unix операционните системи бяха лидери там. Нещо друго също ми прави впечатление - разпространиението на Windows във високопроизводителните системи. Всъщност може да се каже, че практически липсва такова или е пренебрежимо малко. Направих си труда да сравня статистиките за 11/2008 г. и 11/2003 г.
Преди 5 години дялът на Linux е бил 36.80 %, а в днес - 87.80 %. С проста сметка се получава прираст от 4 пъти за 5 години! А Windows ? Той е бил на един суперкомпютър преди 5 години,а днес - на цели 5. По добре на 5 отколкото на нито един нали?
Накрая като спонсор и партньор на Microsoft, защото всеки данъкоплатец в България е такъв, искам да ги подкрепя и да кажа, че техният прираст също не е никак малък и специално създадената за такива цели Windows HPC се използва на 5 от 500-те най-прозводителни суперкомпютри:)

Няма коментари: