Обновяване на Gentoo 2007.0 до Gentoo 2008.0

В началото на месеца беше пусната новата версия на Gentoo Linux - 2008.0. Поради липса на време, а и на сериозни причини за преминаване на нея до скоро, не си бях обновил профила на системата. Новостите всеки може да ги намери на сайта на дистрибуцията, а потребителите, които обновяват редовно системите могат да пропуснат смяната на профила, просто защото не са изпуснали нищо ново (спрямо обновена 2007.0) . Все пак се препоръчва преминаването към нов профил, когато той е наличен. Това може да стане по два начина:
  • с промяна на меката връзка на /etc/make.profile
  • с използването на eselect
Профила представлява конфигурационни файлове. За преминаване към подразбиращият се профил 2008.0 е нужно да се смени меката връзка на /etc/make.profile към /usr/portage/profiles/default/linux/x86/2008.0, което за хора компилирали системата си от stage 1, не би представлявало трудност, може да представлява известна трудност за масовия потребител.

За страхуващите се да използват "ln -s" могат да използват eselect. С "
eselect profile list " се показват наличните профили, а с " eselect profile set <число> " се избира профил.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравей! Избрах си нов профил с eselect, oбаче не намерих никаква разлика.

foozy каза...

Ако си обновяваш редовно системата може и да не намериш разлика. За да компилираш новите пакети или старите, но с нови флагове е нужно като root в конзолата да напишеш следното:
emege --sync &&emerge -uDN world.

П.П. Каква "разлика" очакваш ?