Mozilla Firefox 3 световен рекорд

Download Day 2008
Очаква се скоро да бъде готова финалната версия на Firefox 3,a oт Mozilla ще се опитат да поставят светевен рекорд по сваляне на нов софтуер в рамките на 24 часа след пуликуването му на сайта. Предишният рекорд от 1.6 милиона сваляния в рамките на денощие е направен от предишната версия на браузера и от компанията се надяват да го подобрят като достигнат до 5 милиона сваляния. Специално за тази цел е създаден сайт за регистрация на желаещите да получат известие на e-mail.
Подобренията са в сигурността, download мениджъра, опростена е инсталацията на разширения, отстранени са някои проблеми с паметта и е увеличена скоростта на визуализация на страниците. Аз единствено мога да добавя, че Firefox 3 rc1 се държи много добре на Linux.
За да не пускам нова тема добавям връзка с видеодемоснтрация на новостите.

Блогът вече е регистриран в Technorati

Днес регистрирах блога, а това е профилът ми Technorati Profile.

Бъдещето според Microsoft

Наближава времето, когато ще заменим touchscreen с touchtable и touchscreen с още по-голям и умен touchscreen ....

Red Hat Enterprise Linux на NYSE

Вчера от Red Hat съобщиха, че в европейският филиял на Нюйоркската стокова борса са импементирали Red Hat Enterprise Linux (RHEL) и Red Hat Network. Според Red Hat от NYSE Eurotext са избрали техните продукти и в частност Linux заради голямата гъвкавост, която предоставя, цената и голямата натовареност, която може да поеме. От компанията казват, че е избрана тяхната дистрибуция пред другите по много причини, които не споменават и заради поддръжката и добрите ръководства за SELinux.
Софтуерът е инсталиран на 200 броя четирипроцесорни сървъра HP ProLiant DL585 и 400 броя ProLiant BL 685c с двуядрени AMD OPTERON процесори, а до година и половина ще бъдат доставени още няколко стотин броя.
Освен Red Hat Novell и MontaVista използват този пач за реалновремевите версии на дистрибуциите си. Преди около година от Red Hat съобщиха, че работят върху реалновремева версия на своята Linux дистрибуция насочена към финансовите институции и елетконни търговски системи. Подобренията в ядрото помагат за увеличаване на производителността при приложения, където проблема е в латентността при разпределяленето на процесорното време. В компанията работят и върху реалновремеви мрежови спецификации за софтуер, предназначен към финансови учреждения с Cisco, JPMorgan, Chase Bank, Envoy, iMatix, IONA, TWIST Process Innovations и 29West.
В бъдеще се очакват още много поръчки от финансови институции за реално времеви Linux системи, а това е поредната пазарна ниша, където Linux е крачка напред пред Windows.

INTEL 8051

Наред с разработването и производството на първите поколения универсални микропроцесори, от известната фамилия х86, предназначени основно за компютърни цели, през 1980 година фирмата INTEL започва производство на микропроцесора 8051, опростена структура и ориентиран за вграждане в програмируеми електронни устройства.
В резултат на умелата архитектура, този процесор стана основа за развитие на цяла фамилия микроконтролери, имащи сходно ядро и съвместимо програмно осигуряване. Всички микроконтролери на тази фирма и техните модификации от други фирми използват общи инструкции и общ асемблер.
На основата на сполучливата разработка, много световни фирми започват лицензирано производство на различни модификации на тази основна 8 битова структура. В повечето от многобройните варианти обаче присъстват три характеризиращи знака x8x5Cxx или x89xCxx. Символът С означава, че технологията е CMOS.
Първите 8 битови разработки под общо наименование 8051/8052, имат относително проста архитектура. Производните се различават основно по вида и обема на програмната памет и паметта за данни RAM.
Следват подобрени 8 битови фамилии с вградена програмна памет ЕPROM и EEPROM, а в последните години и FLASH ROM. Броят и възможностите на интегралните модули – таймерни, за прекъсвания, за АЦП, ШИМ и др., са разширени значително, като доближават тези микроконтролери до едночиповите микрокомпютри.
Произвеждат се фамилии микроконтролери с 16 битова разредност, с повишен обем на паметите, със съкратен брой тактове за изпълнение на една инструкция. Производителността на тези фамилии достига 100 MIPS.
Архитектурата на тези фамилии е типична CISC Фон-Нойманова, без самостоятелна адресна магистрала. За адресирането на се използва обща магистрала за данни.
Базовият микроконтролер 8051 притежава следните качества:
  • 8 ботово АЛУ с аретметични и булеви операции;
  • 8 битова шина за данни
  • 16 битова адресация;
  • вграден ROM програмен блок с обем до 4кб;
  • вграден RAM блок данни с обем до 256кб;
  • вграден тактов генератор, с максимална честота до 12 мегахерца (за ношите модификации до 33 мегахерца);
  • два 16 битови таймер/брояча Т0 и Т1;
  • 4 входно-изходни 8 битови порта за данни
  • UART
  • два енергоспестяващи режима
  • двустепенен приоритет на прекъсванията
Чипът е затворен в 40 изводен двуреден корпус, но се произвеждат и 20 изводни модификации. Функциионални изисквания и ограничения в броя на изводите на корпуса са наложили някои от тях да бъдат с двойно предназначение.
В структурата на микроконтролера е обособена сърцевината CPU, съдържащ АЛУ, блок с регистри и управляващ блок с вградена схема на тактов генератор, с изводи за външен кварцов кристал.
Работният цикъл, от 12 тактови импулса, е разделен на 6 състояния, всяко от които заема по 2 такта.
Вътрешният блок съдържа 32 вътрешни регистри с общо предназначение, разделени в 4 секции. Важни битово програмируеми регистри от ядрото са акумулаторът АСС, регистърът за състояние на думата PSW (Program Status Word). Последният отразява състоянието на АСС и CPU. Регистър B е 16 битов и е полезен при многоразредни операции като умножение и делене. Регистърът – указател на данни DPTR (Data Pointer Register) е друг основен 16 битов регистър с универсално предназначение.
Към адресните регистри преднадлежат програмният брояч PC и стека заедно с указателя – брояч SP.
В рамките на чипа са блоковете за прекъсвания и приоритет, два таймера, блок за сериен обмен и за икономичен режим, програмната ROM и оперативанта RAM памет.
Повечето от интегрираните модули модули притежават регистри със специализирано предназначение: за серийния порт – регистър SCON, за прекъсванията – регистрите TCON, IE и IP, консумация – регистър PCON. Тези регистри притежават флагове за управление, за разширение на действие и за избор на режим. Специалните флагове се установяват (нулират) програмно, апаратно или комбинирано.
В програмната памет са запазени фиксирани, векторни адреси за началото на програми, свързани с прекъсванията INT, за таймерите C/T, за началното установяване RST и за сериен обмен Serial.
Микроконтролерите 8051 имат четири осем битови паралелни порта – Р0, Р1, Р2 и Р3.
  • Порт Р0 е с двойно значение - като двупосочен I/O порт за данни и като адресен за младшия байт за външна памет.
  • Порт Р1 е двупосочен I/O с общо предназначение.
  • Порт Р2 е с общо предназначение и за старшия байт на адреса.
  • Порт Р3, основен като двупосочен I/O за данни, се използва най-често за входове на таймерите, за сериен обмен, за прекъсване и за управление на четене и запис при външна памет.
Всеки порт притежава управляващи регистри. Чрез регистрите се избира състояние на вход (съответния бит установен на 1) или като изход ( състояние 0) или се прави избор на алтернативна функция.
Товароспособността на портовете се определя като за основа е взето натоварването от TTL LS биполярен ЛЕ, при ниско ниво (0,4 mA). Буферът на порт Р0 издържа натоварване от 8 паралелно свързани TTL входа (3,2mА), а портовете Р1, Р2 и Р3 са с 2 пъти по-малка товароспособност.
Типовото захранванващо напрежение е 5 волта, но в новите CMOS разработки това напрежение може да се избира в границите от 2,7 до 6 волта.
Блокът за прекъсване осигурява асинхронно взаимодействие между периферните устройства и процесора.
За микроконтролер 8051 заявките са от 6 независими източника:
  • Заявка от външни сигнали чрез изводите INT0 и INТ1;
  • Заявка за прекъсване през определени интервали от време, индикани от препълването на таймер-броячи Т0 и Т1, чрез флаговете TF0 и TF1;
  • Заявка за прекъсване от серийния порт - приемане или предаване RI и TI;
Системата за прекъсване се управлява от 3 регистъра: битово адресируемият регистър TCON и регистрите IE и IP, като към нея имат отношение и двата флага от регисъра SCON. Системата за прекъсване на микроконтролера 8051 притежава двустепенен приориртет. За приоритет претендират всички източници за заявка, които са групирани в два блока във вътрешен приоритетен порчдък – висок H и нисък L.
Микроконтролерът 8051 притежава два 16 битови таймер-брояча Т0 и Т1. Всеки от тях има възможност да бъде индивидуално програмиран да работи в 3 основни режима:
  • таймерен – за работа с външни тактови сигнали и генериране на външни импулси;
  • броячен – за броене на външни тактови сигнали;
  • като хронометър – за измерване на интервали от време;
PCB8051 притежава подсистема за преобразуване на данните от паралелен код в последователен и обратното – от сериен в последователен чрез серийния модул UART – асинхронния приемник-предавател, с дуплексно действие. Работата на порта се управлява от битово адресеруемия регистър SCON.
Серийния порт може да се конфигурира за работа в 4 режима, управлявани от битовете SM0 и SM1 на регистър SCON. Синхронизиращата, стандартизирана скорост се определя програмно от таймера Т1, който има специален изход за тази цел. Тази скорост зависи от няколко параметъра на таймера: от честотата на тактовия генератор и предварителния делител към брояча; от коефициента на броене на брояча TL1, зареждан с код от секция TH2, от коефициента на делене на крайния делител в таймера, управляван от SMOD и от режимите на серийния порт.
Микроконтролерите 80С51, произвеждани по CMOS технология имат два режима на работа с намалена консумация – idle (пасивно състояние) и Power Down (с намалена мощност), активирани програмно. При режим idle се преустановява активното действие на базовата структура на микроконтролера, без да се изключва захранването. Съдържанието на вътрешните памети и на регистрите се запазва. Вградените подсистеми в чипа продължават да работят. Крайният резултат е намаляване на консумацията с около 80-90%. Вторият режим на намалена консумация Power Down директно блокира работата на тактовия генератор. В резултат спира нормалната работа на процесора, но данните в регистрите и RAM паметта се запазват.

Интерактивна карта на Linux kernel

Тук е публикувана карта на Linux ядрото. Картата е направена в табличен вид, оцветена за любителите на шареното и не на последно място по важност е удобна и полезна за изучаващи ядрото. Картата може да послужи както на студенти изучаващи теория на операционните системи или Linux и Unix операционни системи, така и на всеки интерисуващ се какво има в ОС и как работи тя. Към всеки елемент от картата има връзка към сорс кода му. За улесняване на потребителите вдясно от картата са разположени инструменти за навигация по нея. Освен за движение по четирите посоки разработчиците й са помислили за zoom. Приятно разглеждане!

EP2502 - часовник или GSM?

Часовник-телетефон не е нещо ново, но това е първият водоустойчив, противоударен, а смея и да кажа и стилен часовник с функции на всеки съвременен мобилен телефон. EP2502 е трибандов 900/1800/1900MHz GSM с OLED екран. Освен това екранът е чувствителен на допир, може да изобразява 260 000 цвята, голям е 1.3 инча, а разделителната му способност е 128x160 пиксела. Камерата е с разделителна способност 2 мегапиксела. Входящите позвънявания могат да бъдат с 64 тонална полифонична мелодия или звук във форматите MP3/MIDI/WAV,а към тях могат да бъдат прикрепени изображения или клипчета.
Мисля, че знам какво се питате в момента колко вградена памет има и дали поддържа разширителни карти:). Наличната вградена памет е с обем 512MB, но се поддържат и microSD T-flash карти до 2 GB. Разбира се на разположение на притежателите му е мултимедиен плеър, възпроизвеждащ изброените вече аудио формати, mp4 за клипчета и jpeg/gif за изображения. Как да се сдобиите с тях ли ? – имате няколко възможности: през WAP (има и вграден GPRS модул), през Bluetooth или през USB.
Стига толкова за екстрите, да напиша малко за основните функции и възможности на телефона:). Ако се сдобиете с такова нещо ще можете да записвате до 250 номера, да получавате и изпращатете sms и mms, да говорите до 3 часа и в standby режим ще му се радвате 160 часа. Ако трудно се събуждате всяка сутрин като мен, то тогава най-вероятно ще се възползвате и от алармата. За любители на игри има налична една за губене на време не знам дали има възможност за добавяне на други.
Цената е около 300 $.